Yükseköğretim Kurulu Denetleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mahmut Doğru ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Çevik’in konuşmacı olarak yer aldığı konferansa Kamil Özdağ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Yılmaz, üniversite personeli, öğrenciler ve davetliler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan konferans, Prof. Dr. Mahmut Doğru’nun sunumu ile devam etti. Prof. Dr. Doğru, nükleer enerji ve nükleer silahlar hakkında yaptığı slayt sunumu ile nükleer enerjinin elde ediliş aşaması ve kullanılış amaçlarını anlattı. Yenilenebilir ve yenilenemeyen enerji kaynakları hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Doğru; fosil, hidro, güneş ve nükleer enerji kaynaklarının kullanım şekilleri ve çalışma sistemleri hakkında bilgiler paylaştı.
Prof. Dr. Uğur Çevik ise Türkiye’nin nükleer enerji politikası ile ilgili slayt sunumu yaptı. Dünyadaki kavganın temelinde enerji kaynaklarının paylaşımının söz konusu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Çevik, “Yenilenemeyen enerji kaynaklarından elde edilen enerji miktarı yenilenebilir enerji kaynaklarına oranla çok fazla. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ise dünya genelinde çok az. Ülkemiz yüzde 66’lık bir enerji ithal etmektedir. Enerjiye 60 milyar dolar civarında bir para aktarıyoruz. Yani sahip olduğumuz paranın yüzde 60’ını enerjiye harcıyoruz. Gazın yüzde 58’ini, petrolün ise yüzde 35’ini Rusya’dan sağlıyoruz.” dedi.
Prof. Dr. Çevik, Türkiye’de ilk reaktörün 1962 yılında kurulduğunu fakat o günden bu yana bu alanda bir gelişme yaşanmadığını hatırlatarak, “Gerek siyasi gerekse ekonomik koşullar dolayısıyla nükleer enerji konusunda bir ilerleme sağlanamadı. Bulgaristan, Macaristan, Ermenistan ve Ukrayna gibi komşu ülkeler nükleer enerjiyi kullanmakta. Nükleer enerjiye kötü bir şey gibi bakmamak gerek. Enerji tercihinde sadece kazanımlar değil, çevre de düşünülmelidir.” şeklinde konuştu.
Konferans, plaket töreninin ardından sona erdi.
YORUMLAR