Berceste Düşünce Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen ilk söyleşinin konuğu Gazeteci Yazar Fatih Babaoğlu oldu. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan söyleşi Berceste Düşünce Öğrenci Topluluğu Başkan Yardımcısı Merve Akkalp’in açılış konuşmasıyla devam etti.
“Yarınlarda ağlamamak için kitap okuyun”
Öğrencilerin keyifle takip ettiği söyleşide Yazar Babaoğlu interaktif bir konuşma gerçekleştirdi. Yazar Babaoğlu, Allahu Teâlâ’nın ilk emrinin ‘oku’ olduğunu vurgulayarak öğrencilere okumanın öneminden bahsetti. Babaoğlu, şöyle konuştu: “Bütün kitaplar esasında tek bir kitabı anlatmak için yazılmıştır. Allah’ın verdiği aklı, beyni, vücudu onun için kullanın ve hem bu dünyanız hem de ahiretiniz için okuyun. Yarınlarda ağlamamak için bugün biraz yorulun ve kitap okuyun. Ben 41 yıllık okul ve iş yaşantım boyunca sadece evlendiğim ve babamın vefat ettiği iki gün kitap okumadım. Sizler de iyi kötü demeden kitap okuyun ve dilimize sahip çıkın.”
“Şiir, sözün en etkili anlatıldığı sanattır”
Toplum Gönüllüleri Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen söyleşide ise KMÜ Edebiyat Fakültesi Dekan V. ve Yazar Prof. Dr. Hüseyin Muşmal öğrencilerle buluştu. Şimdiye kadar on beş kitap yazdığını söyleyen Muşmal, “Ülkelerin gelişmişliği ile kitap okuması doğru orantılıdır. Günde bir saat kitap bile okumuş olsanız yılda bir ay kitap okumuş olursunuz. Kitap çok değerlidir. Televizyon gibi hayallerinizi öldürmez, hayal kurdurtur.” dedi.
Prof. Dr. Muşmal, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Yazma bir inşa işi, yazarlar ise inşaat mühendisidir. Yazılan her şeyde plan, proje, kurgu vardır. Şiirde de inşa vardır. Şiir sözün en etkili anlatıldığı sanat olmasına rağmen toplum tarafından şiir yazanlar pek ciddiye alınmıyor. Bu durum da genç nesillerimizin yazma aşkını köreltiyor. Osmanlı’dan günümüze kadar pek çok muhteşem şairle karşılaşıyoruz. Osmanlı'da pek çok devlet adamı da şiir yazmıştır. Günümüze kadar ulaşan şarkı ve türkülerin temelinde şiirin sihri yatar.”
“Kitapların Önemi”
Söyleşi dizisinin üçüncüsü ise Yunus Emre ve Hoşgörü Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlendi. Yazar Asım Gültekin’in konuşmacı olarak katıldığı söyleşiyi çok sayıda öğrenci ilgiyle takip etti.
Yazar Gültekin, kelimelerin farklı ek-kök ilişkilerini örneklerle açıkladı. Öğrencilerle sohbet havasında devam eden söyleşi kitaplar ve içerikleri hakkında paylaşımlarla devam etti.
“Bizlere empoze edilen yaşam tarzı çok farklı”
Kitap Fuarı ve Hıdrellez Şenlikleri kapsamında düzenlenen ilk gün söyleşilerinin sonuncusu Genç Eğitimciler Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlendi. Gazeteci Yazar Abdurrahman Dilipak’ın verdiği söyleşiye çok sayıda öğrenci katıldı.
Dilipak, dünya haritası üzerinden geçmişten günümüze tarihsel gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu. Son zamanlarda bizlere empoze edilen yaşam tarzının çok farklı olduğuna vurgu yapan Dilipak, “Yaşadığımız dünya artık çok tehlikeli. Sizler çok kısa bir zaman diliminde çok fazla olayla karşılaşacaksınız. Hiç kimse birbiriyle eşit değildir. Gelecek zaman içerisinde insanların artık hiçbir şey yapmadığı, her şeyi makinelerin yapacağı bir zamana doğru gidiyoruz. İnsanlar artık sorgulamalı.” diyerek sözlerini tamamladı.
Söyleşiler plaket takdimleriyle sona erdi.
YORUMLAR